Menu

OchtendMensen-nieuws

Het Inspiratie­festival van Ochtend­Mensen: geïnspireerd door andere disciplines

Datum 01-11-2021
Het Inspiratie­festival van Ochtend­Mensen: geïnspireerd door andere disciplines

Met een groep adviseurs van OchtendMensen bedachten en organiseerden we in twee maanden tijd een Inspiratiefestival voor onze eigen collega’s. Een dag om door andere disciplines als kunst en filosofie geïnspireerd te worden. Dat is óók het werken bij OchtendMensen. Heb je een goed idee; dan krijg je de ruimte om het gewoon te doen. En die ruimte hebben we gepakt. Ruimte om een dag te organiseren waar we zelf behoefte aan hadden. En waarvan we geloofden dat het onze collega’s veel zou brengen: een Inspiratiefestival!

Leren in transitie(s)

Waarom een Inspiratiefestival? Bij OchtendMensen werken we in onze externe opdrachten vaak aan transitie-opgaves. Tijdens het werken aan deze opgaves ontstond de behoefte om – naast het leren over project- en programmanagement – ook te leren van en over andere disciplines, zoals kunst en filosofie. In transities worden nieuwe verhalen gevormd en ontstaan andere manieren van doen. Daarnaast is het belangrijk om goed te kunnen reflecteren op jezelf, en ten opzichte van een ander en de maatschappij.

Het leren van nieuwe disciplines om zo op andere manieren te kunnen reflecteren, stond centraal tijdens ons festival. Een behoefte die voortkomt uit het geloof in het doorvoelen van waar je aan werkt en waar je zelf (voor) staat.

Verdieping, verbinding en verwarring

Ons Inspiratiefestival was opgebouwd als actieve dag waar we in verschillende workshops samen op ontdekkingstocht gingen. Een festival voor verdieping, verbinding en verwarring. Met het doel onszelf beter te leren kennen en nieuwe disciplines eigen te maken. Om deze disciplines vervolgens ook in onze werkomgeving in te kunnen zetten. En het was ook gewoon erg leuk om deze dag met alle OchtendMensen mee te maken en elkaar op een andere manier bezig te zien!

De workshops: Bewegingstheater, Eclectisch zelfportret, Spelen in je werk en Aikido

Tijdens het festival konden de OchtendMensen kiezen uit twee van de vier aangeboden workshops: Bewegingstheater, Eclectisch zelfportret, Spelen in je werk en Aikido.

Spelen in je werk

Tijdens de workshop ‘Spelen in je werk’ stond de vraag ‘Hoeveel speelruimte geef jij jezelf?’ centraal. Deze vraag onderzochten we in gespreksvorm aan de hand van de begrippen homo economicus en homo ludens. Maar we gingen vooral ook spelen! Trefbal, verstoppertje, maar ook eigen verzonnen spellen – zoals ‘het piratenschip’ – kwamen voorbij. In tijden waarin waarden als efficiëntie en productiviteit hoog op een voetstuk staan, kunnen we zomaar één van onze meest waardevolle kwaliteiten uit het oog verliezen: het volgen van onze nieuwsgierigheid. Onder leiding van de trainers van De Kwekerij onderzochten we wat er nodig is voor het creëren van speelruimte, en hoe je de ongekende mogelijkheden en het gebrek aan belemmeringen die je als kind nog zag, kunt terugvinden in jezelf.

"Ruimte krijgen en ruimte voor jezelf organiseren, zijn werkthema’s die in het werk-leertraject bij OchtendMensen centraal staan. Hoe gaaf dat we de de ruimte kregen ons eigen festival te bedenken en organiseren!"

Oukje van Merle

Adviseur OchtendMensen

Bewegingstheater; bewegen in je werk en leven

In de workshop ‘Bewegingstheater; bewegen in je werk en leven’ leerden we van Raisa Hehenkamp (alumnus OchtendMensen, theatermaker en docent) hoe je de verbinding tussen hoofd, lichaam en gevoel kan versterken. Een aantal uitgangspunten uit fysiek theater kwamen voorbij, zoals lichaamsbewustzijn, het volgen van de eerste impuls (of bewust kiezen deze niet te volgen), en het reageren op de ander via samenspel. Van een collega hoorde ik het volgende over deze workshop: ‘’In het begin deden we allemaal veel te veel ons best. We merkten dat als je zelf kleine en bewuste bewegingen maakt, je ook meer ervaart van de bewegingen om je heen.’’ Een interessante ervaring om ook in werksituaties bewust van te zijn en eens uit te proberen.  

Aikido; de Aiki-aanpak

Een salarisonderhandeling voeren met kennis van Aikido, dat was één van de oefeningen waar we ons aan waagden tijdens deze workshop. Aikido is een Japanse krijgskunst. In de workshop leerden we van Evert Aalten om niet in de weerstand te schieten, maar juist opzij te stappen. De ‘Aiki-aanpak’ richt zich op het ontdekken van je innerlijke kracht. Tegenwoordig is het steeds moeilijker voor mensen om overeind te blijven in een steeds sneller bewegende en veranderende omgeving. Dit levert stress op. Met deze Aikido-training gingen we aan de slag om onze oerkracht te herontdekken.

DSC_9729-1-1024x684

Schrijven van een eclectisch zelfportret

Tijdens de workshop ‘Eclectisch zelfportretteren’ leerden we onszelf (creatief) verwoorden en uit te spreken. Wat zeg jij als er wordt gevraagd wie je bent? Je naam? Wat voor werk je doet? Hoe oud je bent? En wat zegt dat dan over jou als persoon? In deze workshop liet Bowie Redman ons via allerlei verrassende tekstuele ingangen kijken naar wie we zijn. Op die manier ontstaat er door verschillende kleine schrijfopdrachten een eclectisch en heel persoonlijk zelfportret. Het was heel bijzonder om de portretten van collega’s te horen: open, kwetsbaar en we hoorden dingen over onze collega’s die we nog niet wisten.

Verruimde en verfriste geesten

Ruimte krijgen en ruimte voor jezelf organiseren, zijn werkthema’s die bij onze jonge professionals centraal staan in de drie jaar OchtendMensen-tijd. Dit Inspiratiefestival is een mooie illustratie van hoe we daar mee bezig zijn: een dag voor alle adviseurs om jezelf te ‘verruimen’ via andere disciplines. Maar ook een goede illustratie, omdat we met een groep adviseurs dit festival graag wilden bedenken en organiseren en daar vervolgens ook de ruimte voor kregen. Over spelen in je werk gesproken...

Meer over werken en leren bij OchtendMensen lees je op deze pagina op onze website.

Onderdeel van TwynstraGudde